Friday, December 31, 2010

2010 - En sammanfattning

Januari
I början av januari 2010 vägde jag nästan 89 kg och det trivdes jag inte speciellt bra med så jag bestämde mig för att 2010 skulle bli året då jag på riktigt gick ner i vikt. Det började väldigt långsamt men jag var å andra sidan inte speciellt duktig heller. På bilden hade jag i alla fall kommit mig ut på en väldigt jobbig cykeltur i Staraby.

Februari
Mot alla odds ställde jag upp i Botniavasan (53 km) med 0 km i benen de senaste åren. Jag kom i mål och är nöjd över det men samtidigt kändes det inte alls bra att det bara var en deltagare efter mig. Jag kräver revansch i år!



Mars
I mars gjorde jag inget speciellt träningsmässigt. Ibland cyklade jag lite på trainern inomhus. Man ser faktiskt racern hänga utanför huset på den snörika bilden. Jag hade precis sågat bort stora block med jättekompakt snö från terassen.



April
Det var nu jag tog tag i Sub 80 Post 30-projektet! Den 23 april var den första fredagsvägningen och nu idag är vecka #36 så jag har hållit på ett tag. På bilden passade jag på att cykla Sandsund - Stennabba.








Maj
I maj började jag jogga lite smått för jag visste att Botnialöpet väntade på hösten men på bilden passade jag på att återigen cykla Stennabba - Sandsund.




Juni
I juni gjorde jag det som jag är allra mest stolt över träningsmässigt. Jag cyklade en Double Century, alltså 320 km och det gav minsann mersmak. Nu insåg jag att även längre distanser måste vara helt möjliga. Det ska bli intressant att se vad jag lyckas med under 2011!


Juli
För att stämma av formen lite inför Botnialöpet så passade jag på att springa Jakob halvmarathon. Jag kom mig i mål men lite tungt var det allt!




Augusti
Både Botniacyklingen och Nykarlebyloppet gick av stapeln i augusti och det var ett riktigt trevliga lopp som tyvärr gick betydligt sämre än jag hoppats på. Men det är misstag man lär sig av!



September
I september släpade jag hem en cykelkärra från Stockholm. Den kommer att bli flitigt använd i vår vågar jag lova! Det var också denna månad Botnialöpet gick av stapeln och det gick bättre än jag på förhand vågade hoppas på.



Oktober
I oktober åkte jag iväg på sista långrundan med sommarens nyförvärv, en begagnad Trek 1500. Tanken är att den ska ta mig väldigt många kilometer under 2011.




November
I november flyttade säsongen inomhus igen, åtminstone för landsvägscykeln. Det har faktiskt bara blivit ett pass med trainern än så länge den här vintern men fler ska det bli.








December
Och i december så började jag på allvar använda mitt nya hjälpmedel, en Garmin Edge 800-cykeldator. Jag är otroligt nöjd med den och den kommer att följa med oavsett om jag cyklar, skidar, springer eller nästan vad som helst. Vid det här laget har jag gått ner cirka 15 kg på ett år och har nu mer eller mindre nått mitt mål viktmässigt.

Vecka 36: 75,5 kg

Jag verkar vara inne i en jojo-fas precis som runt 80-strecket i somras men det stör mig inte i och med att jag åker jojo kring mitt mål.

Dagens bild visar en cykeltur jag gjorde för några kvällar sedan. Jag passade på att cykla Sandsunds (nya sidan) alla vägar. Det visade sig vara en rätt svettig historia och sträckan blev sist och slutligen hela 15 km i och med att jag cyklade väldigt många vägar två gånger. Vill man titta mer i detalj kan man göra det via min sida på Garmin Connect.

De flesta bloggar verkar ha en sammanfattning av året så jag ska väl inte vara sämre jag heller. Det är ju till och med årets sista dag. Det har varit ett riktigt bra år vikt- och träningsmässigt och jag ser väldigt mycket fram emot nästa år!

Jag har förresten satt till ännu ett mål med nästa år: 365 träningstimmar. Ska bli kul att se om det lyckas!

Och distansmål med cykeln har jag också men de håller jag hemliga än så länge...

Friday, December 24, 2010

Vecka 35: 75,9 kg

God Jul! Det här blir spännande tider viktmässigt men jag tar det lite som det kommer. Nya tag sen efter nyår.

Klarar jag att hålla min godisstrejk 7 dar till så är mitt första år avklarat. Som det känns nu finns det ingen orsak varför jag skulle sluta så vid nyår påbörjar jag år #2.

Efter nyår får jag börja söka en lämplig dag för årets första 160 km runda. -10 grader skulle vara en trevlig temperatur men helst inte under -15 grader. Rutten funderar jag ännu på men jag tror jag håller mig ganska nära civilisationen. Kanske Sandsund - Kokkola - Sandsund - Kortesjärvi - Sandsund.

Botniavasan är jag anmäld till så nu borde jag komma mig ut på några längre skidrundor.

Friday, December 17, 2010

Vecka 34: 74,9 kg

Så har jag då äntligen uppnått mitt andra delmål! För ett antal veckor sedan köpte jag en SUB75-present åt mig som jag skulle öppna när jag nådde mitt mål men det klarade jag att hålla exakt en dag så jag har hunnit använda den i smyg 25 gånger redan! Men detta är alltså mitt nya träningshjälpmedel:

En Garmin Edge 800-cykeldator

Det började med att min cykeldator en dag inte fungerade längre, då köpte jag en ny men efter hand har den börjat fungera sämre och sämre och det är otroligt irriterande. Så nu började jag på riktigt söka mig en ordentlig cykeldator och det kan man lugnt säga att jag nu har köpt.

Det jag absolut vill ha förutom de vanliga typerna av mätdata är puls och kadens. Dessutom har jag mer och mer börjat logga mina rundor med hjälp av min telefon samt en extern GPS-mottagare men det är väldigt bökigt så det är minsann trevligt att den här har det inbyggt. Dessutom finns det möjlighet till navigering vilket är ett stort plus för min del. Dessutom är den förhållandevis liten så det går bra att ha med den i fickan på löprundan eller varför inte då man är ute och skidar. Sen kan aktiviteterna laddas upp till Garmin Connect och där kan man i detalj undersöka hur det gått. Jag är väldigt nöjd hittills och har redan hunnit logga cirka 250 km (16 timmar). Jag kommer att återkomma med mer information och synpunkter vid senare tillfällen.

Förra helgen passade jag på att cykla från Sandsund till Stennabba (33 km). Det var nästan -20°C kallt och det gick trögt! Jag var rätt trött innan jag var framme så jag fick mig en rejäl tankeställare på hur jag ska klara av 160 km om cirka 2-3 veckor. Dryck var ett av problemen. Efter 20 km hade jag en enda stor isklump i flaskhållaren. Jag har nu beställt en CamelBak Zoid som jag tror kommer att vara en absolut nödvändighet under de långa vinterrundorna men även bra på sommaren för att hålla drycken kall. Den är alltså isolerad. Dessutom vet jag att jag dricker alldeles för sällan men det kommer nog att ändra radikalt när det är så enkelt.

Jag har fortfarande inte bestämt rutten för den första 160 km rundan. Ett alternativ skulle vara två varv till Kokkola tack vare de fina cykelvägarna som finns men jag har märkt att det ofta är ganska tungcyklat på cykelvägar på grund av att snön inte alltid är så hårt packad. Nästan hela vägen till Stennabba var asfalten fram och det är ju betydligt mer behagligt. Nåja, jag ska nog komma fram till en trevlig runda.

Nu skulle jag behöva ett nytt delmål men jag har inte riktigt bestämt mig för vad ännu. Jag tror inte jag skall ha något nytt viktmål (förutom att hålla mig under 75 kg) så nu får jag ju hitta på något annat. Förslag?

Friday, December 10, 2010

Vecka 33: 75,6 kg

Hmmm...nåja, den här veckan gick det precis så bra som jag var värd, inget konstigt med det. Nu börjar lyckligtvis min förkylning vara på slutrakan så jag ska småningom ta tag i träningen ordentligt igen!

Bike Forums är ett riktigt intressant forum som jag följt lite nu och då i några år. Det är väldigt stort men har lyckligtvis ganska många kategorier. Den kategori som intresserar mig allra mest är "Long Distance Competition/Ultracycling, Randonneuring and Endurance Cycling". Visst är det en kort och smidig beskrivning? Nå hur som helst så har den allra första tråden (som är klistrad) alltid fångat mitt intresse och beundran. Men nu tror jag det är dags även för mig. Min stora utmaning för det kommande året blir:

2011 Century-A-Month

Det ni, det blir en utmaning det. En (lagom) solig sommardag är 160 kilometer (Century = 100 miles = 160 km) med landsvägscykeln inget stort problem, absolut inte enkelt men fullt möjligt. Nu blir alltså premiärrundan i januari! Hoppeligen mindre än -20°C och med pendlarhojen istället för landsvägscykeln, givetvis. Det kommer att bli kallt, det kommer att gå trögt, men det kommer att bli en höjdare. Ser fram emot 2011!

Friday, December 3, 2010

Vecka 32: 75,2 kg

Trots väldigt små framsteg är jag riktigt nöjd. Jag trodde att jag skulle gå upp i vikt denna vecka så jag blev riktigt förvånad då vågen visade ett litet minus. Jag har varit förkyld hela veckan vilket har lett till exakt noll motionspass (förutom jobbpendlingen). Dessutom äter jag av någon anledning mer då jag är förkyld.

Sakta men säkert blir mina skidor klara. Konstigt hur lite tid jag verkar ha möjlighet att ge dem. Samtidigt ser jag hur mycket folk på nätet skidar och jag vill ju också.

Jag kan nog mer eller mindre lova att nästa vecka borde jag ju passera 75-strecket, väl?