Monday, January 31, 2011

Halvmarathon med syskonvagnen

I samband med att jag skulle föra storkillen till parken kom jag på att det borde vara möjligt att få ihop 17 km innan det var dags att hämta honom därifrån igen. På det sättet skulle jag komma upp i halvmarathondistans innan vi var hemma igen. Det lyckades nästan så vi fick ta några små omvägar på hemvägen men det var inte mycket.

Lillkillen var nöjd precis hela tiden, förutom då jag stod stilla, t.ex. för att ta bilden. Storkillen var med bara 9-10 km tack vare parken och relativt nöjd var även han.

3 h 17 min 39 sek tog det då man räknar bort pauser. Medelhastigheten (i rörelse) blev precis 7 km/h.

Nu får jag samtidigt sätta punkt för januari månad och glädjas över att träningssaldot är +3,5 h.

Friday, January 28, 2011

Vecka 40: 75,4 kg

Jag trodde den här veckan var ett riktigt bottennapp träningstidsmässigt på grund av att jag varit förkyld men då räknar ihop vad jag tränat sedan förra fredagmorgonen så blir det faktiskt nästan 7 timmar i alla fall. Jag har i och för sig gått precis alltihop och det är ju lite ensidigt. Däremot har jag gått (snabbt iofs) 41,88 km så snudd på marathondistansen. Och 37,23 km har varit med barnvagn av något slag. Om man tittar riktigt noga på bilden så ser man att jag har cykeldatorn på handtaget på vagnen. Det är snudd på lite nördigt att ha GPS på barnvagnen men jag vill ju logga min träning.

Januaris träningstid är snart ihopsamlad, det fattas bara 44 min och 8 sek och det borde minsann inte vara något problem på fyra dagar, speciellt då jag sluppit förkylningen nu.

Vikten den fortsätter att oscillera runt 75 kg. Bara jag kommer igång med lite hårdare träning reder det väl upp sig småningom. Dessutom borde jag skärpa till mig lite matmässigt, det har svävat iväg lite vilket tydligen inte är okej om jag inte tränar rätt hårt samtidigt.

Jag fick lite cykeldelar/tillbehör på posten, mest till landsvägscykeln inför sommaren. Jag hoppas ju på att den ska ta mig långa sträckor. Bland annat ett aerostyre som gör att man får en lite mer ihopkrupen (men ändå bekväm) sittställning vilket ökar hastigheten eller sänker energiförbrukningen märkbart. Det är dessutom riktigt skönt och behövligt att få avlasta händerna lite mellan varven. Bild kommer småningom.

Monday, January 24, 2011

Mitt liv som Hellner

Ni som såg Idol för några år sedan minns ju Snygg-Erik. Nu ska han under sju veckor tränas riktigt hårt av Per Elofsson och så gör de bra TV av det på köpet. Tanken är att han ska träna på samma sätt som Markus Hellner.

Jag tyckte första avsnittet var riktigt intressant!

Mitt liv som Hellner på SVT Play

Friday, January 21, 2011

Vecka 39: 75,8 kg

+1,4 kg kan det tydligen bli ibland utan att jag egentligen vet varför. Men ingen fara, nästa vecka blir säkert desto bättre. Jag har försökt ta det lite extra lugnt för att vila upp mina knän som tydligen blev lite överbelastade under första långrundan men tre dar har jag i alla fall tränat och trots allt fått ihop nästan de 7 timmar jag strävar efter per vecka.

Ett litet elektronikbygge hann jag till och med få ihop för några dagar sedan. Det är en Minty Boost och den är till för att ladda elektronikprylar via USB, t.ex. min Garmin Edge 800-cykeldator. På det här sättet behöver jag inte vara orolig att batteriet i den ska ta slut ifall jag vill ha på bakgrundsbelysningen hela tiden eller om det är en riktigt lång runda. Det sitter 2st AA-batterier i lådan och lite smart elektronik men det finns också plats för två extra batterier. Ett annat plus är att det går att ladda telefonen med den. Jag behöver i och för sig köpa en liten adapterkabel för att det ska vara möjligt.

Men nu ska jag ta syskonvagnen och gå iväg på en 11+ km lång promenad.

Saturday, January 15, 2011

DC Rainmaker

Om man är intresserad av "träningselektronik" så rekommenderar jag DC Rainmaker. Han brukar har brutalt bra reviews på produkter och mellan varven så ger han bort nån pryl, förstås för att få reklam för sin sida. Så för att öka på min chanser att vinna en Garmin Forerunner 310XT så gör jag reklam för honom:

http://www.dcrainmaker.com/2011/01/garmin-forerunner-310xt-giveawayjanuary.html

Friday, January 14, 2011

Vecka 38: 74,4 kg

Den här veckan har gått i cykelkärrans tecken för nu har båda barnen fått börja åka med. Lite mer än 50 km har jag hunnit med och det är inte vilka 50 km som helst för på vintern går det trööögt med två barn i vagnen speciellt om vägarna inte är perfekt plogade. Men jag ser det helt enkelt som träning.

Från och med i måndags är jag hemma med barnen i sex veckor så det är nästan nödvändigt att ha tillgång till cykelkärran, Mia vikarierar på lite olika skolor så hon behöver bilen betydligt mer än jag. Men det här är verkligen en vinnande kombination, i vagnen ryms båda barnen men också två stora matkassar. Sen skulle jag ju ha möjlighet att hänga på fyra cykelväskor på cykel också om jag blir tvungen att få med mig riktigt mycket nångång. Och en väska på ryggen i och för sig... Fortfarande hänger inte en enda plastpåse på styret som vill äta sig in i ekrarna.

Och fredagsvägningen går bra den också. Träningstimmarna är lite på plus (4,5 h) så det känns bra. Jag måste se till att få in tillräckligt många vilodagar men hittills har 6/14 dagar varit vilodagar så det är riktigt bra.

Sunday, January 9, 2011

Century #1 - 160 km

Så var det då äntligen dags att sparka igång årets stora utmaning: 2011 Century-A-Month! Det innebär alltså att jag ska cykla en runda varje månad på minst 160 km (Century = 100 miles = 160 km).

Det här är något som kommer att vara betydligt enklare på sommaren, både gällande väder och cykelval men då kan man ju passa på att cykla lite längre istället.

Denna gång började rundan i Sandsund och jag passade på att posera framför kameran innan jag rullade iväg. Det kommer säkert att bli tradition gissar jag.

Jag ville få med mig ganska mycket extrakläder så jag tog med en av mina Ortlieb cykelväskor som jag hakade fast på pakethållaren. Där fanns bland annat två ombyten för överkroppen samt termos med varmvatten. I styrväskan fanns först och främst mat, till och med rätt mycket sådan i och med att butikerna skulle vara stängda på grund av trettondagen men även kamera, extrabatterier till pannlampan, verktyg osv...

Med hela en dags marginal hann min Camelbak Zoid anlända på posten och oj vilken nytta jag hade av den! Jag drack i slutändan nästan 4 liter varm sportdryck (fyllde den vid 100 km). Dryck i vanlig cykelflaska på ramen hade frusit till is inom en timme. Den syns inte på bilden men är en liten slimmad väska som jag har under reflexvästen.

Från Sandsund styrde jag den dubbdäcksbestyckade Surlyn mot Bennäs och fick redan nu pröva på den obarmhärtiga motvinden som gjorde cyklingen riktigt tung. Det var -10 grader vilket var smått otroligt med tanke på att det var -27 grader dagen innan. Från Bennäs höll jag mig till småvägar fram till Kållby och ut till Ytteresse.

Nu blev motvinden riktigt eländig. Långa öppna sträckor utan vindskydd men det var bara att trampa vidare... Vid Jöusen svängde jag norrut mot Kokkola genom skogen. Nu var det medvind men det hade jag inte så mycket nytta av där bland träden. På denna sträcka frös slangen till min CamelBak. Det gäller att komma ihåg att dricka tillräckligt ofta och gärna blåsa slangen torr efter man druckit. Det finns en speciell ficka man kan pilla in munstycket och slangen i men det är inget man gör när man cyklar.

Nu var det inte större fara att slangen frös för småningom hade jag avverkat 60 km och var framme vid McDonalds i Kokkola. Jag köpte ordentligt med mat som jag åt med dålig aptit. Fram tills nu hade jag lyckats knapra på snacks ganska duktigt men det blev svårare efterhand. Det är viktigt att få i sig kolhydrater (och proteiner) med jämna mellanrum när passen blir så här långa.

Efter Kokkola svängde jag hemåt via Larsmo för 40 km cykelbana lät riktigt bra i teorin men cykelbanan visade sig vara riktigt tungtrampad på grund av snö så långa sträckor cyklade jag på landsvägen. Lyckligtvis var det lite trafik. Vid det här laget började jag bli lite trött i benen och kilometrarna gick lite trögare men nu såg jag fram emot en ordentlig paus hemma i Sandsund med mera mat och klädbyte. Jag tog en liten omväg så att jag skulle komma upp i 100 km, tyckte det kändes bra så.

Vid 19-tiden startade jag igen och tog sikte på mitt mål: Stennabba. Men dit är det bara 33 km och jag hade 60 km kvar så jag tog lite omvägar via Norrsidan och Nybränn dels för att få några extra kilometrar men också för att söka skydd från motvinden men det hjälpte föga, ibland var jag nere i 12 km/h. Det var förstås kolmörkt vid det här laget men det var egentligen bara mysigt. Min pannlampa som jag hade satt fast på hjälmen dagen till ära fungera felfritt och bakåt hade jag två olika rödljus och så reflexväst förstås. Det var nog väldigt lätt att se mig på vägen.

En väldigt trevlig "vän" på vägen var den nya cykeldatorn. Den har som sagt också möjlighet till navigering och det använde jag flitigt på de obekanta sträckorna som jag cyklade längs. Annan information som jag höll reda på var: puls, kadens, distans, hastighet, tidtagning, klocka m.m. Speciellt pulsen är viktig att hålla tillräckligt låg så att man inte kommer in i den anaeroba zonen, alltså då mjölksyra börjar produceras. Jag har inte riktigt tagit reda på när det händer för mig men jag försöker hålla mig under 170 i puls i uppförsbackarna. Kadensen försöker jag hålla på ungfär 90 varv/min.

Då jag cyklade förbi Stennabba skulle jag gärna ha varit klar men mätaren visade bara 135 km så jag var illa tvungen att skrapa ihop 25 km till. Vid det här laget hade det börjat snöa ganska rejält. Kolmörkret och snöfallet gjorde att jag såg bara några meter framför mig men det gjorde inte speciellt mycket, jag visste ju precis var jag var i alla fall. Efter 12,5 km svängde jag om och nu hade jag äntligen rejäl medvind!

Några minuter efter 23 svängde jag in vid Stennabba och var rejält trött. Jag räknar med att det var ungefär lika kämpigt som 320 kilometers loppet jag gjorde med landsvägscykeln i somras trots att det nu var bara halva distansen. Cykeln, dubbdäcken, kylan, underlaget och motvinden gjorde att det blev ungefär dubbelt så tungt som att cykla racer på sommaren. Jag längtar till sommaren!

Det finns jättemycket mera att berätta men jag börjar så här. Jag ska ju ha något kvar till februari också. Faktum är att jag ser väldigt mycket fram emot nästa runda redan nu!

Friday, January 7, 2011

Vecka 37: 74,7 kg

Denna vecka har varit tudelad träningsmässigt. Jag har bara prickat in fyra pass på hela veckan varav tre varit runt 40 minuter. Det bådar ju inte gott inför årets utmaning på i medeltal 7 timmar i veckan? Lyckligtvis var det fjärde och sista passet 10 h 15 min vilket höjer saldot ordentligt! Självklart var det min första Century för året. Den kommer att få sitt eget blogginlägg tids nog (det är redan på gång).

Viktmässigt noterar jag en bottennotering, trevligt så.

Nu skulle det gälla att komma sig ut i skidspåret några gånger den kommande veckan, det har bara blivit 5 varv runt Luditräsket än så länge.