Saturday, April 30, 2011

Century #4 - 160 km

April månad rann iväg på något sätt. Vi var sjuka en efter en och plötsligt var månaden nästan slut utan att jag kommit mig iväg på någon Century. För att på bästa sätt hitta en ledig tidpunkt blev det till att pussla ganska rejält men jag fick inklämt 160 km i onsdags, med inte alls mycket marginal innan kvällens biobesök.

Jag började rundan med Surlyn + cykelkärra för jag skjutsade barnen till park och fammo. Där väntade racern på mig och efter ganska mycket barnvagnsgungande kunde jag ge mig iväg på riktigt.

Först blev det en sväng via Ådön, sedan Fäboda och Pörkenäs. Björnviken fick ett besök och efter det gav jag mig ut på en lite längre sväng från stan. Tanken var att jag skulle hålla mig någorlunda nära stan denna gång.

Det var otroligt kul att få cykla utan snö denna gång och med racer till och med. Energiförbrukningen bekräftade det jag hade gissat att det är ungefär dubbelt så tungt att cykla en Century i jobbiga vinterförhållanden som med racer på sommaren. Inte riktigt dubbelt men nästan. Åtminstone om man bara ser på energiförbrukningen.

Den längre runda tog mig via Sundby ut till Lövö och vidare mot Kållby. Denna sträcka rullade på väldigt fint men jag hade också vinden i ryggen. Jag använde flitigt mitt nya tempostyre mellan varven och det är ett köp jag verkligen inte ångrar!

Sen kom då motvinden på väg tillbaka mot stan. Dessutom var inte benen lika pigga längre. Ungefär vid Edsevö passerade jag 80 km och andra halvan av rundan började.

Småningom började det bli dags att äta något annat än snacks men jag tog en liten extra sväng för att få ihop 100 km innan jag stannade för en snabb lunch vid Skata. Där hade lillkillen sovit hela tiden jag varit ute så det var över förväntan.

Då jag gav mig iväg igen så tog jag sikte på Larsmo. Först en sväng vid Holm, sedan Fagernäs och till sist Gertruds. Sedan bar det av mot Skata igen för att hämta lillkillen och sedan tog jag Surlyn hem mot Sandsund igen.

Idag hade jag samtidigt möjlighet att testa en sadelväska jag köpte i vintras. Det sitter ett litet fäste på sadelstolpen som man kan klicka fast en väska på. Väskan är inte speciellt stor men det ryms ändå en hel del bara man packar lite smart. Den kan komma väl till pass på lite ännu längre rundor i sommar.

Det hände egentligen inte så mycket speciellt under denna runda men vädret skulle egentligen inte ha kunnat vara bättre! Lite vägdamm måste helt klart finnas kvar ännu för halsen kändes ganska irriterad sen på kvällen.

Medelhastigheten så länge jag rörde på mig stannade på 25,8 km/h. En hastighet som drogs ner lite på grund av cirka 15 km med cykelkärra. Men om man ser på de tre tidigare månaderna så har hastigheterna varit 15,8 km/h, 14,8 km/h och 18,5 km/h så det är ju ändå en rejäl höjning. Givetvis tack vare väglag och cykel. Dessutom känns det SÅ skönt att slippa dubbdäck!

Imorgon är det maj. Dags att börja fundera på nästa Century!

Friday, April 29, 2011

Vecka 53: 77,7 kg

Jag har fortfarande inte kommit mig för att skriva om april månads Century som jag cyklade i onsdags. Men bilden till höger ger en försmak på den kommande rapporten. Klicka gärna på den för att få upp bilden i ett större format. Det kändes lite som jag var överallt i stan men det stämmer ju förstås inte men jag fick ihop mina 160 km.

Påsken innebar magsjuka i familjen så träningsmässigt har det varit riktigt lugnt på sistone, förutom långcyklingen då förstås.

Jag skulle vilja ha en riktigt stor karta över trakten men det får man väl så lov att tillverka själv ifall man vill ha? Hmm, något att fundera på.

Friday, April 22, 2011

Vecka 52: 77,2 kg

Och plötsligt är snön nästan borta, underbart! Men märk väl att jag skrev "nästan" för jag och Arvid hittade minsann en hel del snö i Sammetsskogen ute vid Fäboda under en liten picknick i vårsolen. Dessutom missade jag tydligen den huvudsakliga vandringsleden ett tag vilket ledde till lite offroad-cykling till Arvids glädje.

Sen när vi äntligen kommit ut till andra sidan och jag cyklade längs en grusväg så var den på två ställen översvämmad av smältvatten. Första gången var inget problem alls och det samma trodde jag ju om det andra stället men till sist blev det så djupt att det inte längre gick att ta kortkorta vågräta tramptag utan det var bara att svepa runt fötterna i det kanske 25 centimeter djupa vattnet. Men i övrigt gick det bra!

Min lilla utmaning att hinna till 75 kg tills vecka 52 blev det ingenting alls av men så går det ibland.

Nu borde jag småningom hitta tid att vårputsa pendlarhojen. Ny kedja och bakdrev ligger och väntar sedan länge men i och för sig måste jag nästan vänta tills jag får mitt nya baknav.

Friday, April 15, 2011

Vecka 51: 76,2 kg

"Stampa på stället, och lätta ankar...", nä men så gick väl inte texten? Målet på 75 kg innan nästa fredag börjar se väldigt avlägset ut men vad gör det, jag har ju resten av livet på mig som jag brukar säga.

Men vad är då detta? Bilden alltså... Jo jag har köpt två stycken "magnet messstativ mit messuhr" från tyska eBay men själva säljaren är från Hong Kong, billigt billigt. Det är alltså mätur som visar avvikelser på 1/100 mm. Jag ska använda mäturen vid hjulriktning (bland annat) har jag tänkt. Om bara mitt riktstativ blev färdigt nångång nu då. Egentligen behövs ju absolut inte den här typen av precision men jag tror det är väldigt bra vid inlärningsprocessen att direkt se hur mycket som händer då man vrider på ekernipplarna. Dessutom är de ju riktigt snygga!

Benen börjar bli mer eller mindre återställda efter förra helgens marathon men löpning ska jag nog ta det lugnt med tills jag varit och visat upp mitt knä om ungefär fyra veckor. Trist med väntetid men vad gör man. Cykla går däremot bra och i tisdags var jag på del 2/2 av Arbiskursen "Lär dig motionscykla". Jag kan kanske inte säga att jag lärde mig så mycket nytt men det var två väldigt trevliga tisdagar med Lars Losvik!

Igår var jag ut på en 20 km runda med cykelkärran i det fina vädret. Medelhastigheten landade på ungefär 20 km/h men topphastigheten var desto intressantare. 41,1 km/h på en platt cykelväg med cykelkärra med 2 x barn i. Det är ungefär samma hastighet som de i medeltal cyklade i Paris - Roubaix. Men det hade ju ingen cykelkärra med barn och inte heller en tung stålcykel...

Friday, April 8, 2011

Vecka 50: 76,2 kg

Det blev en sen fredagsuppdatering men jag tror ni överlever! Vikten står kvar på ungefär samma ställe och nu återstår det att se om jag lyckas med min lilla utmaning inför vecka 52. -1,2 kg still to go...

På söndag blev det en liten specialare i form av ett marathonlopp! Eller åtminstone själva distansen. Jag och Katarina startade i Lillby och styrde stegen mot Lappfors. Där följde vi 68:an ett tag och svängde sedan av mot Nådjärv, Svarvar och sedan tillbaka till Lillby med en liten avstickare via Heimbackavägen. Tanken var att vi skulle blanda gång med löpning och det lyckades riktigt bra till ungefär 25-30 km men sen började mitt högra knä protestera så efter det blev det 100% gång. De sista kilometerna kändes överallt! Totalt sprang vi ungefär 12 km och sluttiden stannade på CRC 5-56, eller jag menar 5 h 56 min. Så rekordet på 2 h 3 min 59 sec får se sig oslaget ännu...

Friday, April 1, 2011

Vecka 49: 76,0 kg

Man skulle kunna tro att det är ett aprilskämt dagen till ära men det stämmer faktiskt. -2,6 kg sedan i fredags och nu har jag fortfarande tre veckor på mig att nå 75 kg. Det borde väl lyckas tycker man?

Vad har jag då gjort för att förtjäna detta? Givetvis är det till största delen vätska så jag förväntar mig inte några stora framsteg till nästa vecka. Hela veckan har jag varit riktigt hård med vad jag ätit. Ja en kväll åt jag lite popcorn, det är den enda utsvävningen. Dessutom kanske hälften så stora portioner. Förutom sallad då, mycket sallad! På jobbet brukar jag äta sallad och lite kött. Ris, potatis, pasta och bröd brukar jag hoppa över där. Hemma äter jag rätt normalt. Inga kakor, ingen glass ja ingenting förutom bra vanlig mat.

Träningsmässigt går det också helt okej. I mars fick jag dock ihop lite mindre än 31 h (paradoxalt nog på grund av sportlovet på jag tränade NOLL) men totalt sett ligger jag på plus ett antal timmar.

Småningom börjar det bli dags att planera nästa Century men rutten jag redan tidigare skissat på får jag kanske ändra lite för jag börjar ju inse att det kanske blir dags att plocka fram racern! Och då skippar man gärna grusvägar.

För tillfället har jag metallavdelningen på jobbet att bygga ihop ett riktställ åt mig. Jag har bestämt mig för att lära mig bygga/rikta hjul. Fick dessutom den goda nyheten att Cyclecomponents skickar ett nytt XT-nav åt mig, tyvärr dyker det upp först om ungefär 2 veckor.