Tuesday, September 27, 2011

Blogaward

Jag undrade när jag skulle få denna blogaward som snurrar runt på bloggarna och äntligen fick jag den av Katarina! Om mig skrev hon: "En ihärdig cykelentusiast som tycker om äventyr, som att cykla till ryska gränsen eller cykla 160 km i -20 grader!" Nu stämmer ju inte det där riiiiiktigt... Det var ju faktiskt -30,3°C då jag närmade mig Nykarleby. Jag har ju till och med bildbevis i bloggen... ;)

Awarden innebär att man ska länka till bloggaren som gav en det och sedan svara på fem frågor. Man ska också ge awarden vidare till fem bloggare med färre än 100 följare. Vi får se hur det blir med den saken...

1. Varför började du blogga?
Hmm, bäst att jag går tillbaka till de första inläggen och läser lite... *paus* Det första inlägget skrev jag den 8 september 2007 och tydligen började jag blogga för att "alla" gjorde det. Jag visste inte ens vad jag skulle rikta in mig på men jag skrev också att det säkert visar sig under resans gång och det verkar det ju ha gjort. De två första åren försökte jag alltid para ihop rubriken med någon av mina gamla bilder på ett finurligt sätt, ibland lyckades det bättre än andra gånger men till sist blev tröskeln för att skriva ett inlägg lite för hög så jag slopade den regeln men titta gärna lite på de gamla inläggen.

2. Vilka bloggar följer du?
Oj, det är rätt många! 144 stycken för att vara exakt. De flesta handlar om cykling, sedan är det löpning, elektronik och vänner, i princip. Men några riktiga favoriter är:

Bigmollos härliga cykelblog
Kraftwerkets blogg
Duracellen Miranda Kvist
DC Rainmaker
Hack a Day

Och väldigt många fler! Nu lämnar jag riktigt med flit bort alla vänner...

3. Favoritfärger?
Det är en sån där fråga som jag inte har något bra svar på men jag har börjat tycka galet bra om okragula hus och så finns det blåa nyanser jag gillar riktigt bra.

4. Favoritfilm?
Filmtittandet störtdök i något skede för några år sedan. Det kaaaan ha något att göra med småbarnslivet eventuellt? Men jag är trots allt nöjd med att ha haft ett 24-timmars SOLO-filmtittarrace för några år sedan. Jag tror det blev 14 filmer på raken om jag minns rätt. Det är alltså alla tre Sagan om ringen-filmerna och sen elva till efter det... :) Men nu loggade jag in på Filmtipset och gick igenom några riktiga höjdare (förutom självklara Sagan om ringen och Harry Potter):

A Beautiful Mind
Cast Away
Contact
Dancer in the Dark
Flightplan
Panic Room
Ronin
The fifth Element
The Shawshank Redemption
The Silence of the Lambs
The Sixth Sense
The Terminal
The Village

5. Vilket land/vilka länder drömmer du om att besöka och varför?
Australien och USA har jag redan besökt men jag vill dit IGEN! Och skulle jag få välja bara ETT ställe att resa till så tror jag nästan jag skulle välja Darwin i norra Australien. Varför? Vi bodde tillräckligt länge där för att det skulle börja kännas lite som hemma, fast solen rör sig fel väg på himlen...

Jag ger awarden vidare till:

Nä nu blir det faktiskt bara till en person, det är så väldigt många som redan fått en award eller som är inaktiva på sina bloggar. Men jag ger den till Jennyjustnu! Jag är grymt imponerad över att du orkade cykla en century utan att ens klaga trots att det var ungefär fyra gånger så långt som du någonsin cykla förr!

Vecka 74: 79,7 kg

Racern möglar bort...bokstavligt talat... Nå för lite över en vecka sedan kom jag ju mig iväg på en Century men innan dess så hängde den orörd i 40 dagar! Och BLÄ vilken överraskning jag fick när jag skulle iväg sist...

På rundan till ryska gränsen kom jag på den smarta idén att fästa några bananer med ett gummiband uppe på tempostyret. Hur smart som helst tänkte jag då men redan innan Kokkola så hade bananerna blivit omvandlade till mer eller mindre flytande form vid de punkter de låg mot styret. Bananindränkt tempostyre, kul. Då vi stannade efter 80 km försökte jag skölja bort det värsta men sen tänkte jag inte mera på det.

Men som sagt, då jag skulle iväg sist så hade tempostyret möglat massor! Yak! Skölde bort det värsta och trampade iväg och där hänger mögelcykeln i förrådet nu igen... Ja det syns till och med lite på bilden här i inlägget.

Projekt -5 kg fortsätter i rätt riktning. Åtminstone i fredags då jag egentligen skulle ha skrivit det här. Jag får vara riktigt hård nu tre dagar om denna fredag ska landa på samma nivå. Märkligt att det ska krävas hemma-med-sjukt-barn för att jag ska ha tid (läs: ta mig tid) att skriva det här inlägget. Men nu ska jag ta och underhålla den snörvliga, hostande fyraåringen istället för att sitta här.

Monday, September 19, 2011

Century #9 (180 km)

Sådärja! September-centuryn avklarad! Lyckades till och med pricka in en dag med riktigt fint väder. Klarblå himmel och förhållandevis varmt (runt +14°C mitt på dagen).

Ursprungligen hade jag tänkt starta ganska tidigt på morgonen men då termometern visade +2°C så passade det bra att stanna hemma en stund. Sist och slutligen kom jag mig iväg just innan 11 och då var temperaturen behaglig.

Konstigt nog kände jag mig inte riktigt på hugget. Jag vet inte riktigt vad det berodde på men jag var inte så förväntansfull som jag brukar vara. Vi ska hoppas att jag inte blivit bortskämd med att ha cykelsällskap och att det var därför...

Från Sandsund cyklade jag mot Nykarleby och sedan genom Munsala till Oravais. För en gångs skull tog jag mig tid att ta lite bilder på mig själv. Ja faktiskt bara på mig själv, ja förutom en bild på Ina då. Men cyklade jag inte själv? Nå förklaring följer...

Det skulle inte vara alldels fel med en fjärrkontroll till den lilla Panasonic Lumix DMC-LX3 kameran som jag så snällt får låna av Mia varje Century, fast jag lyckats repa displayen rejält... (Tack Mia!) Det är lite trial and error att få till en bild som den ovanför (räkna ner från 10 i huvudet).

Vid Oravais började jag bli riktigt hungrig och tog sikte på Kotipizza. Väl framme så kom jag ju ihåg att det inte finns någon Kotipizza där längre så det blev att cykla tillbaka mot ABC och ett stående bord som jag inte alls tyckte var gott. Men energi fick jag ju och det behövdes för jag kände mig seg. Aningens motvind hade jag också men en väldigt svag sådan.

I Oravais svängde jag mot Kimo längs en mysig väg och det var kul att cykla förbi Kimo bruk som jag annars bara har skidat förbi två gånger under BotniaVasan. Även Komossa passerades men sen tog det stopp! Eller stopp är väl kanske att ta i men asfalten tog slut! Den gula Streetview-gubben hade lurat mig... Fast egentligen var det ju bara jag som hade kontrollerat vägen på för få ställen. Så nu hade jag ungefär 15 km grus framför mig, med racer... Lyckligtvis gick det hur bra som helst, vägen var slätare än en dålig asfaltväg men förstås aningens "sugande", det har ju trots allt regnat mycket på sistone. Men det gick att hålla nästan samma hastighet, dock med mer energiförbrukning.

Jag kom ut till Voltti och cyklade mot Kortesjärvi. Halvvägs kände jag mig ganska hängig och stannade och åt en Energikakan som jag köpt vi MySports. Viiilken besvikelse! Finns väldigt mycket godare (BILLIGARE) bars än så kan jag säga. Nå, ner gick den ju efter viss möda och nu såg jag en annan cyklist bakom mig och då var det bara att hoppa på hojen och sätta fart! Inte vill man ju bli ikappcyklad inte...

Några kilometer innan Kortesjärvi var jag nästan framme vid mitt slutmål Stennabba, tror det var ungefär 12 km dit, meeen jag hade ju gjort en rutt som skulle ta mig en låååång omväg så det var bara att svänga åt andra hållet.

Vid Kortesjärvi stannade jag vid en butik och köpte en Pirkka-smoothie och en Ben & Jerry 'Wich. Oj så gott! I och för sig köpte jag en sån i Orvais också...det är det som är så bra med att vara ute på långcykling. Nästan vad som helst är okej att äta. Pausade en stund så länge jag åt och kände mig någorlunda laddad att fortsatte rätt enkelt vidare till Evijärvi.

Nåja här kommer då bilden på Ina. Tyckte den var rätt kul eller vad säger du Katarina? Har du sett skylten förr? Nå plötsligt dök det upp en skördetröska som jag valde att haka på. Den körde aningens för långsamt (25 km/h) men det var så skönt att glida med i suget ett tag. Eller ett rätt långt "tag" blev det sist och slutligen, kanske 10 km. Sen passerade jag Lappfors och tyckte det var betydligt skönare att cykla denna sträcka istället för att gågga den som jag gjorde med Katarina tidigare i sommar.

Vid Esse började jag se på klockan och inse att jag kanske hinner fram till Stennabba före klockan 19 bara jag lägger på ett kol. Samtidigt började jag tycka att 180 km skulle vara roligare än 176 km som rutten borde ha varit. De sista 30 km lyckades jag hålla ungefär 30 km/h i medeltal och det var jag riktigt nöjd med. Jag svischade förbi målet med kanske 1 minut tillgodo men då valde jag att fortsätta en stump till för att komma upp till 180 km som blev sommarens tredje längsta distans. Det var inte riktigt så att det lockade att fortsätta lite till för att komma upp i den näst längsta distansen, då hade jag fått trampa 234 km till...

Men oj vad jag fuskade med maten! Jag åt ju lunch i Oravais. Sen åt jag två bananer, en smoothie, en energibar, en glass förrän jag vid kanske 23-tiden åt tre tortillas. Så efter att jag kom fram väntade jag FYRA timmar med att äta någonting. Not by the book...

Så det var september. Oktober nästa! Men som det ser ut nu så passar inte de två första helgerna men det finns ju tre helger till, ja och så har ju vissa höstlov hela vecka 42! :)

Friday, September 16, 2011

Vecka 73: 80,5 kg

Jag passar på att bjuda på en bonusbild från Ryssrundan! Detta var när vi stannade första gången på vår 414 km långa färd till gränsen. Närmare bestämt i Kannus efter ungefär 80 km. Vi hade det betydligt kulare än Joakim ser ut att ha det. Dessutom smakade det riktigt gott med en knackkorvspaus!

Oj jag börjar riktigt längta till nästa sommar och någon riktigt lång runda!

Igår cyklade jag Sandsund - Stennabba på 1:00:31 vilket ger en medelhastighet på 32,8 km/h. Jag ångrar lite att jag inte höll koll på tiden för då hade jag kanske klarat att komma under 1 h. Det blåste lite medvind så det kommer nog att ta ett tag innan jag har chans att komma under 1 h igen...

Men tillbaka till nutiden. -0,5 kg på en vecka får jag vara nöjd med. Det mesta har fungerat riktigt bra och bara jag fortsätter så här kommer -5 kg till jul inte att vara något problem. Det gäller bara att "stick to the plan"!

Tuesday, September 13, 2011

Coopertest #2

För några dagar sedan försökte jag mig på en andra Coopertest i hopp om förbättring och jodå, bättre gick det!

Vid 30-39 års ålder ger en sträcka på >2700 m resultatet "Very good". Nå hur långt hann jag? Jo 2690 meter... Äh! Men nästa gång! :)

För en gångs skull ska jag publicera träningspasset: http://connect.garmin.com/activity/113435086

Redan efter halva tiden så börjar pulsen vara uppe vid 190 bpm och då är det inte mycket marginal till min maxpuls på ungefär 200 bpm. Snuddar 199 bpm två gånger vad jag kan se. EN gång har jag med denna utrustning sett 200 bpm men på ett spinningpass såg jag en gång 204 bpm. Om man vågar lita på det vet jag inte så 200 bpm är det jag räknar med som maxpuls.

Har någon träningstips för att klara att springa lite snabbare utan att pulsen slår i taket? Intervallträning? Långa träningspass på hög puls? Knappast långa träningspass på låg puls i alla fall...?

Försökte mig också på "Sandåsenrundan" igen med racern. 21,5 km med medelhastigheten 32,5 km/h, nästan exakt lika som sist men det här var dagen efter Coopertesten och det kändes i benen.

Det börjar bli hög tid att planera in månadens Century. Det är ju trots allt bara två helger kvar i september!

Saturday, September 10, 2011

Vecka 72: 81,0 kg

Okej! Då drar utmaningen igång! Jag hade siktat på en startvikt på 82 kg men av någon konstig anledning vägde jag 81 kg. Nåja inget fel med det men då får målet bli 76 kg istället för 77 kg. Innan jul. Konstaterade att det är 15 veckor (istället för 14) till den 23 dec då jag har fredag som vägningsdag men så får det bli.

Har fejkat till en optimal kurva här ovanför. Det är alltså innan högra kanten på diagrammet tar slut som jag förhoppningsvis passerar den gröna linjen. Den röda linjen markerar startvikten. För att nå detta mål (på 15 veckor) är det -0,33 kg i veckan som gäller. Någon omöjlighet är det verkligen inte, ett exempel finns ju till och med redan i diagrammet i form av en brantare kurva än så.

Det blir intressanta veckor det här!

Wednesday, September 7, 2011

Projekt: -5 kg

Jag är i desperat behov av motivation! Motivation att få vikten att åka ner som rälsen på bilden (det var förresten en riktig höjdarattraktion). Och nu hittade jag kanske lite inspiration ute på nätet. Jag ska haka på Liza Löpares projekt. Jag citerar:

"Med start 12.9.2011 är det 14 veckor kvar till julen och under den tiden ska vi trolla bort 5 kg från våra kroppar.
Valfri metod/diet/träning/whatever för den som är med."

Jag är med!

För min del kör jag invägning nu på fredag för jag fortsätter med mina fredagsvägningar.

Sunday, September 4, 2011

Simpremiär!

Jag har en längre tid varit sugen att ta mig till simhallen och pröva på att simma lite och idag blev det äntligen av! I början tog jag ut mig alldeles för mycket och var tvungen att vila efter varje 25 metersvända. Synd att inte vanlig pulsmätning funkar i vattnet för det hade onekligen varit intressant att se hur pulsen sköt i höjden. Gissar på en puls på 190-200 i slutet av varje runda. Glömde jag säga att min simteknik inte är den bästa?

Nå sedan började jag ta det lite lugnare och sist och slutligen kom jag mig 1 km på ungefär 50 minuter. Alltså lite över 1 km/h, wow! NOT! Men ett riktigt bra träningspass var det och jag fick mersmak, vill dit igen och öva upp tekniken lite.

Saturday, September 3, 2011

Vecka 71: 82,0 kg

Ojdå! Blogger har nytt användargränssnitt (om man vill). Måste passa på att testa det nu och se om jag trivs.

Det har gått lite si och så med träningen på sistone, den mesta av fritiden har gått till att pyssla med ett litet Arduinoprojekt jag håller på med. Bilden visar inget Arduinoprojekt men det kanske vettigaste elektronikprojektet jag producerat. Året borde ha varit 2007. Slutresultatet blev en stor display som visar hur långt de kör på traktorpulling i Forsby.

Men men, nog om elektronik. Det är ju trots allt träning jag fokuserar på i den här bloggen. Jag fick nästan ihop 40 timmar i augusti och det är rekord (med fem timmars marginal) under 2011. Vikten verkar ha stabiliserat sig nu och har varit ungefär den samma i fyra veckor.