Tuesday, May 24, 2011

Century #5

Så när som på vinden lyckades jag pricka in maj månads Century på en perfekt dag! Solen sken och jag vågade mig på att skippa jackan för första gången. Klädde mig i "sommarcykelkläder" men med ben- och armvärmare. Dessutom lindade jag lite eltejp runt de alldeles för generösa ventilationshålen på cykelskorna och det visade sig vara en hit.

Starten gick från Sandsund vid 11:20-tiden med siktet inställt på Kokkola via Larsmo. Det gick oförskämt lätt i medvinden och givetvis visste jag ju att jag skulle få betala för det senare under dagen. MP3-spelaren var återigen laddad med inspelat P3-material, vad annars? Den heter ju så, "mP3"-spelare. Det finns säkert delade åsikter om att lyssna på radio i hörlurar då man cyklar. Jag har helt och fullt varit av den åsikten att det ska man INTE göra men under dessa långkörare har jag ändrat åsikt. I februari var jag ute 14 timmar, ensam. Då är det ganska trevligt med lite sällskap i lurarna. Och vad är väl bättre när man kämpar i motvinden att plötsligt få skratta till av något kul de säger. Dessutom hör man trafiken rätt bra vid en passlig volym men i stan är det givetvis inget att rekommendera.

Efter en välbehövlig Big Mac-måltid (som borde ha varit två...) vid McD i Kokkola så ändrade jag kurs mot Seljes. För att slippa lite av riksväg 13 så tog jag de fina småvägarna via Såka (se första bilden).

Jag planerar ju rutten på förhand i "Bike Route Toaster" och för sedan över den till cykeldatorn så den pipar på förhand till och visar var jag ska svänga vilket är otroligt smidigt. Dock kan ju en felplanering leda till att man leds en konstig väg och så blev det denna gång. I Alavetil cyklade jag plötsligt på en grusväg med namnet "Grusbackavägen". Man borde nästan ha kunnat lista ut att det var en grusväg... Men det gick bra, inga punkteringar och den var lyckligtvis bara cirka 2 km lång. Sen kom jag till de fina kurviga, backiga vägarna fram till Seljes.

Jag tog en välbehövlig paus och åt lite socker i form av glass, Pommac och en gris. Gott! Dåligt glassutbud dock... Vattenflaskorna toppades upp (det gjorde jag även i Kokkola) och sen trampade jag vidare. Men nu började jag få känna på motvinden och det var ingen behaglig bekantskap. Jag använde tempostyret rätt ofta för att bli lite halare i vinden.

Vägen slingrade sig vidare upp, ner, vänster, höger tills jag kom till Kaustby. Här hade jag helt klart tänkt stanna och äta något men jag tyckte det var så pass nyligen jag stannade sist så jag trampade vidare. Men efter Kaustby blev det ännu värre motvind när jag styrde mot Evijärvi.

Jag kände mig tvungen att ta små "fotopauser" mellan varven som ibland nog var mer vilopauser. Givetvis hade jag med mig några bars och gel som jag passade på att äta lite nu och då.

Vid det här laget började jag verkligen längta tills jag skulle svänga västerut vid botten av Evijärvisjön. Och till sist, där kom svängen! Nu får jag äntligen mindre motvind, eller? Nä på något konstigt sätt hade jag missbedömt vinden och den blev faktiskt ännu lite värre. Så nu var det 20 km rejäl motvind fram till Kortesjärvi. Bara att kämpa vidare!

Det här blev faktiskt en väldigt tung sträcka, troligtvis hade jag dessutom fått för lite energi i mig för speciellt en gång så var jag helt tom på energi. Det blev till att sitta ner en stund, äta lite snabba kolhydrater ut sadelväskan, dricka ordentligt och sen återvände energin till viss del igen. Jag klarade sista sträckan till Kortesjärvi och sen var det medvind igen fram till Stennabba!

Centuryn tog den här gången 5:50, ungefär 20 minuter snabbare än sist. Något som jag blev helt överraskad över för jag trodde att det gick snabbare förra gången. Medelhastigheten stannade på 28,2 km/h och det är jag rätt så nöjd med, jag cyklar ju trots allt ensam!

2 comments:

  1. Nu är jag taggad att följa med! Tror du jag fixar det med spinningpass och löpning bakoma mig utan att ha cyklat i terräng mycket? (2 h mounitinbike för 2 helger sen räknas kanske inte?! :p ) Eller borde jag satsa på lite turer innan jag följer med? Jenny

    ReplyDelete
  2. Det ser verkligen idylliskt ut på bilderna. Där syns ingen motvind av, minsann!

    ReplyDelete