Monday, January 2, 2012

2011 - En sammanfattning

Precis som ifjol så kommer nu en lite sammanfattning av året som gått. Årets riktigt stora händelse har varit min 2011 Century-A-Month-utmaning (alltså att cykla en minst 161 km lång runda minst en gång i månaden) som jag satt lite över 100 träningstimmar på så sammanfattningen kommer att handla om det:

Januari
Det var nu jag startade min stora utmaning. Jag hade mer eller mindre ingen annan erfarenhet av långcykling vintertid än vanlig jobbpendling. Med facit i hand hade jag med massor med kläder och grejer jag inte använde. Däremot tycker jag det hör till att ha ett torrt ombyte med sig, speciellt vintertid ifall det skulle bli något problem med cykeln långt ute i ingenstans. Rutten var i stort sett Sandsund - Kållby - Kokkola - Sandsund - Stennabba. Det gick vägen men tog nästan 12 h inklusive pauser.

Februari
Okej, i februari var det riktigt kämpigt! Jag startade tidigt på morgonen och på väg mot Nykarleby var det -30°C. Jag hade lite välbehövlig erfarenhet från den förra rundan och det behövde jag. Denna runda tog nästan 14 h! Lite förenklat kan man säga att rutten var Sandsund - Alahärmä - Kauhava - Lappajärvi - Stennabba. Medelhastigheten blev ytterst måttliga 14,8 km/h på grund av kyla och motvind. Men vackert vinterväder var det!

Mars
Nummer tre blev också en vacker historia! Från morgonen var det lite kyligt i dimman men sen fick jag äntligen känna på lite behagligare temperaturer. Rutten var: Stennabba - Evijärvi - Kaustby - Bennäs - Stennabba. I Kaustby inträffade dock årets enda tekniska missöde då baknavet skar. Lyckligtvis fick jag hjälp av svågern som levererade ett annat bakhjul åt mig så jag kunde slutföra rundan! På slutet fick jag till och med njuta av solen. På grund av missödet blev sluttiden nästan 13 h.

April
Äntligen kunde jag plocka fram racern! Våren var här och det var fullt upp på jobbet både för mig och Mia vilket gjorde det lite svårt att hitta en lämplig cykeldag. Lösningen fick bli att fixa barnvakt. Passade på att hålla mig på någorlunda kort avstånd och gjorde en "Tour de Jeppis" där jag cyklade massvis i Jakobstad men även ut till Kållby och Larsmo. Totaltiden landade på 8 h och rullmedelhastigheten blev ungefär 26 km/h. Enormt skönt att slippa pendarhojen med dubbdäck!

Maj
Det här var första gången jag klädde mig i sommarcykelkläder. I och för sig hade jag ben- och armvärmare men det kändes ändå somrigt. Det gick till en början otroligt lätt i medvinden men de sista 20 km var motvind och de tog ut det sista lilla jag hade. Rutten var Sandsund - Kokkola - Seljes - Kaustby - Evijärvi - Stennabba. Seljesvägen kom att bli en vägstump som jag cyklade flera gånger till under året. Det här blev årets snabbaste runda och den tog totalt just över 7 h. Rulltiden blev 5 h 48 min 11 sek vilket ger en medelhastighet på över 28 km/h.

Juni
Nåja, i juni var det dags för seriös cykling! Jakobstad - Åbo! 444 km solocykling på lite under 24 h. Det här var något jag drömt länge om och nu kände jag mig redo. Drömmen lyckades och gav mersmak. Jag halde (oftast) lite mindre vägar som dessutom var intressanta. Att ta sig hem från Åbo med tåg/buss med cykel visade sig dock svårare än jag trodde det skulle vara men det gick vägen. Den typen av krångel är däremot ingenting man vill pyssla med då man cyklat i 24 h. Känslan av att ha klarat av något sånt här lever man länge på men nu är ju ribban höjd inför nästa år!

Juli
Det här blev en intressant månad tack vare att jag fick med mig lite sällskap för första gången. Fem personer trampade glatt iväg. Rutten blev Sandsund - Terjvärv - Kaustby - Seljes - Kokkola - Sandsund och den avverkades på totalt 10 h, vi snålade inte med pauserna denna gång men det var ju så trevligt att sitta och prata. Alla fyra gjorde Centurydebut men två stycken passerade till och med 200 km-strecket. Grymt! Ni inser väl att det måste bräckas med råge nästa sommar? För det här måste väl bli tradition?

Augusti
Aaaah, augusti. Dags för: RYSSRUNDAN! Jag och Joakim hade småfilat lite på våra planer och nu blev det plötsligt dags. Det finns väl i princip två dar om året man inte ska bege sig iväg på ultracykling och det är julafton och bröllopsdagen. Likväl trampar vi iväg mitt i natten på bröllopsdagen. Mia jag lovar, det blir ingen tradition! Eller natt och natt, jag hann sova kanske två timmar, ingen bra start direkt. Men men, bra gick det trots allt. 414 km avverkades på ungefär 22 h.

September
September blev en ganska lugn historia. Rutten Sandsund - Oravais - Voltti - Evijärvi - Esse - Stennabba cyklades på 8 h. Jag hade missat lite då jag planerade rutten så det blev ungefär 15 km grus med racern som lyckligtvis inte resulterade i någon punktering. Någonstans efter Evijärvi dök en skördetröska upp som fick agera lite vindskydd tills den svängde av. Denna runda prövade jag också en "Energikakan" och det blir nog inte några fler...

Oktober
Hösten började göra sig påmind. Temperaturen låg runt +5°C men tack vare sol var det riktigt skönt i alla fall. Jag fick till en ganska intressant rutt: Sandsund - Oravais - Alahärmä - Jeppo - Sandsund. Sträckan efter Komossa var speciellt intressant. T.ex. Tålamods där denna bild är tagen. Sen cyklade jag för första gången på baksidan av Powerpark. Rundan tog 7,5 h och nu började slutet närma sig. 10 down, 2 to go! Men skulle nästa runda bli i snö?

November
Jämfört med året innan kom vintern betydligt senare men sett från cyklingens synvinkel gjorde det ju ingenting. Däremot var det risk för halka så jag övergick till pendlarhojen och dubbdäck. Rutten blev Sandsund - Larsmo - Kokkola - Sandsund som avverkades på 9,5 h. Jag gjorde rejäla avstickare så nu känner jag mig betydligt mer bekant med områdena, speciellt Kokkola. Tyvärr valde jag lite onödigt mycket grusvägar som dessutom var så där höstmjuka.

December
Och så var det dags att avsluta den här utmaningen! Att dessutom Joakim joinade gjorde detta till en riktig kalasrunda! Rutten blev till stora delar samma som i juli då jag också hade sällskap. Sandsund - Lappfors - Kaustby - Kokkola - Sandsund cyklades på 11 h. Egentligen var det kul att få avsluta med en runda i snö så man fick en liten tillbakablick till det "episka lidandet" i bland annat februari. Rundan och utmaningen avslutades med tårta!

Det skulle vara kul att göra samma grej under 2012 också men jag är lite tveksam till att det passar in i familjelivet ett år till. Jag hoppas på att komma mig ut oftare på kortare rundor istället.

3 comments:

 1. Du kanske skall göra fyra halv-centuries i månaden, under de sex bästa barmarksmånaderna maj-oktober. Det ger samma antal kilomterar, men antagligen på halva tiden :)
  Dessutom är det kanske lättare att få in en fyra timmarsträning i veckan än en massiv heldag i månaden. Keep it up!

  ReplyDelete
 2. Det skulle ju egentligen inte vara helt fel att helt enkelt hänga med på NCK:s rundor. Tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar, det går ju i alla fall inte att skylla på alternativen...

  ReplyDelete
 3. Tycker Jokims förslag låter intressant! Troligtvis är det bättre ur tränongssynpunkt också.

  ReplyDelete