Monday, February 14, 2011

BotniaVasan 2011

Morgonen började onekligen lite osäkert. Det var kallt, riktigt kallt! På väg till Vörå visade termometern i bilen -31,5°C! Ska jag skida 53 kilometer i denna kyla och kommer tävlingen överhuvudtaget att bli av? Samtidigt kändes det ju som ett mindre äventyr. "We like it extreme!" som några snubbar säger i höjdarfilmen Cliffhanger, den borde jag förresten se på nytt, det var länge sen...

Väl på plats så skjuts starten upp en timme till 11:00. För mig spelade det ingen större roll att vänta lite till, det var varmt och skönt inne i gymnastiksalen vid Norrvalla och det fanns bekanta att prata med.

Däremot började jag mer och mer fundera över min utrustning. Det slutade med att jag köpte ett par nya handskar, såna där med bara tre fingrar, och en "rånarluva". Dessutom såg jag att ganska många hade överdrag till sina skidskor och då började jag bli lite orolig över hur fötterna skulle klara sig, jag börjar nämligen ganska lätt frysa om tårna. Då jag såg att en killade hade offrat ett par yllesockor och dragit dem utanpå skidskorna tvekade jag inte en sekund utan gjorde samma sak själv också. De var dessutom riktigt tunna undertill så de var ändå väldigt nära EOF.

Det här visade sig fungera väldigt bra för jag frös inte alls om fötterna under loppet. Ja jag frös faktiskt inte någonstans. Däremot var jag väldigt svettig precis överallt då jag kom i mål. Det kändes som kläderna vägde några kilo mer. Jag är verkligen inte den som fryser bara jag rör på mig. På överkroppen hade jag ett (ETT) underställ och så en vindtät jacka som gick att öppna upp under armarna och som stod på vid gavel hela loppet. Så med facit i hand hade en tunnare jacka varit lagom men någon sådan äger jag inte och det var ju dessutom KALLT så jag hade ändå inte vågat klä på mig mindre.

Jag försökte starta långsamt men föret var ju relativt trögt så den första timmen hade jag en medelpuls på 180! Nu gäller det här cykling men jag har läst att man kan testa var mjölksyretröskeln ligger genom att hålla ett tempo som man klarar av en timme. Jag ställer mig väldigt frågande till det här men betyder det att min mjölksyretröskel ligger vid nästan 90% av maxpulsen? Det låter riktigt knasigt... Det skulle vara intressant att diskutera såna här saker med någon som vet hur det hänger ihop. Jag undrar riktigt varför pulsen min drar iväg så väldans högt? Helt otränad är jag ju inte...hmmm...

Nåja, medelpulsen under hela loppet, ja sluttiden blev förresten 5:38:13.8, var 171! Även det väldigt högt! Tycker jag i alla fall, någon som har en förklaring?

Mitt primära mål var ju att komma under 6 h och det lyckades jag ju med, jag kapade nästan 1 h 40 min på fjolårstiden. Mitt sekundära mål var att komma under 5 h 30 min och det gick ju inte riktigt. Mitt lite orimliga mål var att komma under 5 h 15 min och det inser jag ju att skulle ha varit helt möjligt med lite annat före för det gick verkligen trögt!

Här och nu är målsättningen för nästa år klar, det blir SUB 5 då!

7 comments:

 1. Ja, tänk vad lite kläder man kan ha på sig i sådan kyla och ändå få det svettigt! Jag hade en polo över understället och den var helt genomblöt.

  Min medelpuls var 174, så du var inte den enda med skenande puls. Det var ju verkligen trögt före, så man hamnade nog att arbeta extra än vanligt.

  Grattis till väl genomfört lopp! Du lyckades verkligen förbättra din tid från ifjol med jättemycket! :)

  ReplyDelete
 2. Satte till träningsdatat från Garmin nu. Om ni klickar på "View Details" så får man mer information och en större karta. Det är ganska intressant att klicka på "Aerial" på kartan och zooma in åtminstone tre snäpp, då för man plötsligt riktigt trevliga flygbilder över rutten.

  ReplyDelete
 3. Hyvin hiihdetty !mun keskipulsi 177 ja kloreita meni3181 .Hyvä me :)terv.Arja

  ReplyDelete
 4. Javisst är vi bra Arja! :) Du bättrade ju också på din tid väldigt mycket! Det ska bli intressant att se hur det går för er i Mora sen.

  Okej så sist och slutligen hade jag lägre medelpuls än er båda två, då behöver jag inte fundera på det nå mer. Det här var den första tävlingen jag har mätt pulsen på så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig.

  ReplyDelete
 5. Bra jobbat Matias! Och vilken slut tid det blev, inte illa! Riktigt kallt ni har det hemma, hujj. Ska skriva ett blogginlägg om en grejj jag tänkt köra i Mars, tänkte på dig när jag hörde om det!

  ReplyDelete