Wednesday, November 23, 2011

Century #11 (161 km)

Så var det plötsligt dags för Century #11! Jag skriver plötsligt för jag märkte att de möjliga helgerna höll på att ta slut! Men genom att möblera om lite i läseordningen på jobbet (tack Martin) så lyckades jag få till en någorlunda ledig måndag. Följer ni denna länk så hittar loggningen från rundan. Om ni vill kan ni ignorera detour:en till Antarktis, annars får ni helt enkelt vara imponerade över hur jag hann ta mig dit och tillbaka på kanske en sekund. Nåja, hur som helst, zooma in lite mot Jakobstad så blir det en lite vettigare runda.

Vädret var minst sagt grått! Men en av orsakerna att jag valde just denna dag var att prognoserna ändå visade att det skulle hålla upp och vara några plusgrader, det visade sig dessutom stämma.

Jag tog sikte på Larsmo och svängde av över slussen vid Gertruds. Det här var första försmaken på grusväg som det skulle bli mycket mer av... Jag slingrade mig på vägar av varierande kvalité och strax innan Öja hittade "Ghetto house" (bild ovan) som höjde på mungiporna.

Sen tog jag en liten annan väg in mot Kokkola som absolut kan rekommenderas ifall man vill se lite annat för en gångs skull. Jag tror det är ungefär lika långt. Hänvisar till länken ovan.

Jag startade vid 9:30-tiden och nu var det helt klart dags för lunch. Självklart blev det McDonald's. Det borde kanske inte vara självklart men är standardställena uppradade bredvid varandra och jag själv får välja så blir det nog nästan helt säkert McD...

Gladare i magen trampade jag vidare norrut och cyklade plötsligt förbi bostadsmässan så där blev det förstås ett extra varv utöver den planerade rutten. På bilden ovan från bostadsmässan ser man en nyköpt cykellampa som jag är riktigt nöjd med. Köpte den från dealextreme för 37 euro inklusive frakt. Grymt stark då man kör den på max! Ett minus är att laddaren kommer med USA-kontakt men med en liten reseadapter (som jag hade) löser man lätt det problemet för 230 V 50 Hz är ingen problem för den.

Efter det började jag cykla ut mot havet vid olika ställen utanför Kokkola och det var faktiskt trevligt! Riktigt trevligt skulle det ha varit på sommaren med torra grusvägar och härlig varm luft. Nu fick jag stå ut med sugande (i dubbel bemärkelse) grusvägar och lite ruggig luft. Hittade en gammal fyr eller vad det nu var lite nordväst från Villa Elba som jag också cyklade förbi.

Som vanligt spelade jag inspelat P3 i lurarna och det var ett välbehövligt sällskap i det gråa vädret.

Ja på tal om sugande grusvägar så är det ju inte heller helt kalas med dubbdäck på asfalt, nja, det var en trög runda denna gång...

Hittade dock en trevlig färgklick ungefär precis i Y-korsningen som svänger till Villa Elba.

Det var riktigt allmänbildande att se lite nya vyer av Kokkola (jo jag vet ju nog att det heter Karleby på svenska men det känns ungefär lika fel som att skriva "växel" istället för "switch" om man pratar om datanätverk). Konstaterade att det finns väldigt många lyxvillor längs med kusten!

Prognosen hade lovat snö under natten men den varan såg jag inte speciellt mycket av. På en kort sträcka såg det dock ut som på den här bilden, det är nog det mesta jag sett i snöväg hittills i vinter. Tittar lite i bildarkivet och ser att det fanns ungefär 10 cm snö den här tiden ifjol.

Jag borde ju hålla den här hemligheten för mig själv men rätt som det var såg jag en vägskylt som det stod "Svampplockarvägen" (eller något liknande) på. Så nu vet jag var alla svampar håller hus ifall jag av någon anledning skulle vilja plocka svamp. Är någon riktigt riktigt snäll kan jag dela med mig av hemligheten. Tror följande väg hette "Bärplockarvägen" så det är en riktig guldgruva! Minns inte riktigt vad den tredje hette men det kan ha varit "iPadplockarevägen"...

Sen då jag kom mig allra längst ut i havet (om man tittar på länken som jag tjatar om...) så kom man till en fiskehamn med riktigt många fiskebåtar. Men det trevliga var att det fanns ett litet utkikstorn! På andra sidan stenvallen låg det öppna havet och bredde ut sig. Mäktigt! Hit kan man bra fara på söndagsutflykt nångång.

Nu började jag bli riktigt trött på grusvägar och efter att följande gång ha cyklat på grusväg tyckte jag att det fick vara nog! Jag struntade i min uppgjorda rutt och nötte lite asfalt istället och började längta tillbaka till varma McD.

Mörkret kom och lamporna tändes på cykeln. Dubbla bakåt och framlampan på halvljus. Givetvis reflexväst. Efter kanske 15 km var jag tillbaka vid McD och beställde dagens andra Big Mac-måltid. Lika gott som sist!

Nu var det bara resten kvar. 45 km för att vara exakt. Men det kändes rätt så bra. Benen var piggare än väntat med tanke på att jag cyklat kanske 50 km på fuktig grusväg och resten bestod av asfalterad cykelväg. Jag tog en liten extrasväng via storindustrin för det är ju onekligen inte 45 km från Kokkola till Sandsund sen malde jag på tills jag nöjd parkerade cykeln i förrådet.

5 december smäller det igen. Eleven down, ONE to go!

3 comments:

 1. Tjoho, bara en kvar, häftigt! Men var är rredagsvägningen? ;)

  ReplyDelete
 2. Sidu bara, här klirrar det in träningstimmar i kassan! Får se om det blir nå snö till årets sista Century. Fortsätter du nästa år?

  ReplyDelete
 3. MalinJohanna: Ja var är fredagsvägningarna? De kommer nog strax gissar jag. :)

  Katarina: Jo en liten stund klirrade det men det ser ju inte speciellt ljust ut! Om jag räknar från och med imorgon så måste jag träna i snitt 1 h 47 min per dag ända fram till nyår för att få ihop 365 h... 12,5 h / vecka... Knappast rimligt, eller bra för den delen. Buhuuuu... Det skulle vara roligt att fortsätta nästa år men jag tror inte det finns riktigt möjlighet för det. Pedagogikstudier kommer nog att äta upp januari - mars gissar jag. Siktar på några riktiga långrundor till sommaren istället. 600+ km, kanske testa på en back-to-back double century? Alltså ca 320 km en dag och sedan ca 320 km följande dag också.

  ReplyDelete