Friday, October 29, 2010

Vecka 27: 77,8 kg

Jag är jättenöjd över veckans resultat. Nu då jag kommit under 78 kg så väger jag mindre än jag gjort på 6½ år och jag skulle säga att jag är i mitt livs bästa form. Vem har sagt att det går utför efter 30?

Den här veckan gjorde vintern sig påmind och dubbdäcken åkte på cykeln. Tack vare dubbdäcken går det att cykla nästan normal hastighet trots att det är blankis man cyklar på. Det går trögare men det ger ju i och för sig bättre träning. Igår var jag ut på en 22 kilometers cykelrunda med pendarcykeln på bilden och klickar ni på länken så syns det rätt tydligt på hastigheten var det var medvind, sidvind och motvind... Det var riktigt roligt att vara ute på en lite längre runda i mörkret.

Nu finns det ju tyvärr en anledning att det blev en cykelrunda istället för sedvanlig löprunda. Utsidan av mitt högra knä har strejkat lite sedan Botnialöpet. Och jag tycker allt tyder på klassiskt löparknä. Illa...vad gör jag nu? Tips och råd?

5 comments:

 1. Hej!

  Ajdå, besvärligt om du har råkat ut för löparknä! Jag hade också löparknä förra sommaren, och nu efter Botnialöpet har jag troligen fått det i andra knät. :(

  Rekommenderar att du tar en springpaus några veckor och stretchar som en galning. Stretcha sätesmusklerna, hamstrings, höftböjarna, låren (särskilt utsidan). Att gå till simhallen är bra (vattenlöpning), men undvik bröstsim, för grodsparkarna kan göra det värre. Det kan också hjälpa att gå till en idrottsmassör, som mjukar upp benen och kan ge dig tips på stretchövningar som passar just för dig.

  Förra sommaren då jag envisades med att springa fastän det gjorde ont, hjälpte det lite då jag satte ett Mueller-band ovanför knät (inte under):

  http://www.muellersportsmed.com/Knee_Jumpers_Strap.htm

  Här finns en bra artikel om löparknä: http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm

  Och här finns några stretchövningar:

  http://www.utsidan.se/cldoc/stretchingprogram_300.htm

  http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8230

  Hoppas du kan springa snart igen! Om inte annat börjar ju skidsäsongen snart!

  ReplyDelete
 2. Precis ett så utförligt svar som jag hade hoppats på! :D

  Jag ska ta och försöka sätta igång med diverse strechning. Läste att olika benlängd kan vara en orsak och jag har för mig att de skiljer lite grand, hur kollar man det själv på ett bra sätt? Tips? Är mitt högra ben kortare så kan det ju vara en orsak. OM det är så, vad gör man i så fall? Ska också dra åt skosnörena lite extra nästa gång jag vågar mig ut men jag ska försöka låta bli några veckor fast det är svårt...

  ReplyDelete
 3. Vet tyvärr inte hur man kollar benlängd själv. Jag var till en stegexpert (alltså en fysioterapeut) som kollade på mig, men jag kommer inte ihåg hur. Vet inte heller vad man skall göra åt en sådan sak. Skoinlägg? Patrik har ju ena benet ca 1 cm kortare efter att han bröt benet då han var liten. Han var till Askelklinikka och fick skoinlägg att ha hela tiden i skorna, men han kan inte använda dem för de är för skarpa.

  Jo, vet att det är svårt att låta bli att springa! Man vill ju så gärna tro att det har gått över. Jag har har märkt att det fungerar ganska bra om man varvar gång och löpning. Men det är ju inte lika roligt som att springa hela tiden förstås...

  ReplyDelete
 4. Din viktkurva är ju en fröjd att se på, grattis!

  ReplyDelete
 5. Tack! Jo jag är väldigt nöjd! Mer än nöjd till och med! Och med risk för att det är en spoiler inför fredagens spännande fortsättning så vägde jag 77,4 kg imorse... Det har gått otroligt bra sedan jag skärpte till mig för ungefär 4 veckor sedan.

  ReplyDelete