Wednesday, February 2, 2011

Inför BotniaVasan

Ojoj, nu börjar jag riktigt på riktigt inse att BotniaVasan närmar sig och fortfarande har jag bara mina 15,67 km i benen. Väldigt gärna hade det ju det där decimalkommat fått flytta ett steg till höger, minst...

Men men, jag gjorde en snabb uträkning och kom fram till att ifjol skidade jag med en medelhastighet på 7,3 km/h. Det är ju snudd på katastrof! Nu är det ju med inräknade "saftpauser" men i alla fall... Då jag gick mitt halvmarathon med barnvagnen häromdagen hade jag en medelhastighet på 7,0 km/h! Nog är väl ändå tanken att det ska gå märkbart snabbare att skida än att gå med barnvagn?

Dessutom är jag lite orolig för mina skidor. Passar de mig överhuvudtaget nu då jag väger rätt mycket mindre? Kan man kolla det på något enkelt sätt? Jag har ingen lust att köpa nya skidor redan då jag använt dessa 53 km + 15,67 km. De köptes i och för sig på extrem rea, de kan ha kostat typ 30 euro eller något liknande.

Min Garmin ska självklart följa med under loppet och nu passade jag på att skapa en så kallad "custom map" som helt enkelt är spårkartan från BotniaVasan:s hemsida. Då kan jag under loppet se precis var jag befinner mig på spårkartan. Nu borde jag bara komma på något vettigt sätt att fästa cykeldatorn. Jag funderar på att ha den högt uppe på armen. En sån där gammaldags plastficka för liftkort (jo sån där jättegammal...) skulle vara perfekt men jag tror inte jag har någon sån liggandes. Kanske jag får ta och sy till något?

3 comments:

 1. Nu ska du få ett riktigt expertutlåtande... När jag köpte mina skidor (undrar vad jag vägde då...) har jag för mig att försäljaren drog med en A4 under dem och såg hur långt fram och bak det gick att föra pappret under skidorna. Nu står de på vinden, men har inte skidor markeringar på sidorna för det här?

  ReplyDelete
 2. Just ja, du ska ju skida snart! Kul! Tittade lite extra på dina vikt nedgångar idag på diagrammet, intressant. :) (Undrar om nån som inte håller på med samma sak är lika intresserad av grammen hit och dit?!)

  ReplyDelete
 3. Angående skidproblematiken, så försökte jag surfa lite, men hittade inget "vetenskapligt". Däremot hittade jag det här:

  http://www.karinssportbod.se/dev/skiduthyrning/spannet

  Och på den här adressen hittade jag texten nedan:

  http://www.maxim.se/Media/1053_968.pdf

  "Spannkurva
  Du måste testa ut spannkurvan (luftrummet under skidorna som bärs upp av skidans spänst, där
  fästvallan skall läggas på) så att skidan passar just dig. Många skidor är idag testade på fabriken
  och uppmärkta så det går att välja skidor utifrån detta. Ett säkert sätt är att du själv testar skidorna
  på en spannbräda, där du står på skidorna och tar hjälp av någon som mäter spannet med exempelvis
  ett bladmått (0,1-0,3 m.m.). Då du har vikten jämnt fördelat på båda skidorna ska spannlängden
  framåt på skidan vara ca 25-30 cm framför bindningen. Du ska kunna dra bladmåttet
  (framför allt 0,1 m.m.-bladet) dit innan det nyper fast. Bakåt bör du kunna dra bladmåttet minst
  till hälen. Om du sedan lägger hela din vikt på ena foten och går upp på tå ska bladmåttet sitta
  fast. Du ska orka trycka ner skidan (simulerar en frånspark). Då har du också en skida som bör
  passa för just dig.

  Är skidan för mjuk kommer fästvallan att "ligga i" när du åker, då kan du inte lägga på tillräckligt
  tjockt med valla och den kommer att slitas bort. Är skidan däremot för hård kommer du inte att
  orka trycka ner skidan och därmed ha svårt att få fäste när du åker."

  Att flytta fästvallan längre framåt på skidan kan hjälpa. Ett annat trix är att öva på att verkligen stampa ifrån och sätta tyngden på ena benet då du diagonalar. Detta kan man träna genom att skida utan stavar. Då stampar man verkligen ifrån, istället för att "hasa" sig fram. Det ska bara smälla då man kommer skidandes! Inte för att jag är någon skidteknikexpert, men detta har jag snappat i skidspåret ;) BotniaVasan är ju ganska flackt, så man kommer säkert sig långt på armstyrka också.

  ReplyDelete